آب سخت یا Hard water به آبی گفته میشود که املاح معدنی زیادی در داخل آن محلول باشد. از جمله شایعترین این املاح میتوان به بیکربنات، کلسیم، منیزیم کربنات اشاره کرد. یکی از سوالات اساسی افراد و مشتریان این میباشد که چگونه متوجه شویم آب منطقهای که در آن زندگی میکنیم دارای سختی است یا خیر؟
برای این منظور راه ها و روش های مختلفی وجود دارد که سه تا از بهترین این روش ها که میتوانید بواسطه آنها به نتیجه نسبتاً مطمئنی دست یابید عبارتند از:
- آزمایش سختی آب
- به دنبال نشانه هایی از آب سخت در منطقه خودتان باشید
- استفاده از دستگاه سختی سنج
آزمایش آب سخت
از جمله راه هایی نسبتاً مناسبی که میتوانید متوجه شوید که آیا آب منطقه شما سخت است یا خیر، آزمایش سختی آب است. برای این منظور، مراحل زیر را به ترتیب طی نمایید:
- یک بطری آب پلاستیکی کامل را حاوی آب لوله کشی شهری کنید. بطری که انتخاب کردهاید حداقل باید بتواند 300 میلی لیتر آب را در خود ذخیره کند. اگر حجم ذخیرهای بطری شما کمتر از این مقدار است، آنرا عوض کنید.
- 10 قطره محلول مایع دستشویی به آن اضافه کنید.
- درب بطری پلاستیکی را محکم ببندید و با تمام توان خود بطری را تکان دهید. تا حدی که قطرات مایع دستشویی کامل در آب حل شود. این کار را تا 30 ثانیه بطور پیوسته انجام دهید.
- پس از آن بطری را در جایی ثابت نگه داشته و حباب های روی آن را بررسی کنید. اگر در بالای آب خود کف زیادی دارید، احتمالاً آب شما بسیار نرم است. درصورتیکه فقط چند حباب در بالای آب مشاهده کردید، به احتمال زیاد آب شما سخت بوده و باید مراحل زیر را ادامه دهید.
- 5 تا 10 قطره دیگر محلول مایع دستشویی به محلول داخل بطری خود اضافه کنید و دوباره آن را تکان دهید. تعداد قطرات اضافی به شما نشان می دهد که چقدر آب شما سخت است:
- کمی سخت: 20 قطره
- نسبتاً سخت: 30 قطره
- سخت: 40 قطره
- خیلی سخت: 50 قطره یا بیشتر
لازم به ذکر است که روش آزمایش سختی آب، یک روش کاملاً کیفی است و برای اندازهگیری دقیق TDS نمیتوان به آن اکتفا کرد.
جستجوی علائم آب سخت
آب سخت بخاطر املاح بسیاری که در خود محلول دارد، باعث رسوب و بوجود آمدن مشکلات مختلفی در منزل میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این منظور میتوانید به مطلب ویژگی های آب سخت مراجعه کنید. در ادامه به معرفی موارد و نمونه هایی میپردازیم که مواردی که سطح دقیقی از سختی آب را به شما نمیدهند، اما میتوانند به شما اطلاع دهند و کمک کننده باشند:
- باقی مانده سفید:
املاح معدنی موجود در آب سخت زمانی که رسوب میکنند، یک لایه سفید رنگ برجای میگذارند. حال اگر آب منزل شما حاوی سختی باشد در مجراهای خروجی مانند سینک، دوش یا وان حمام شما یک لایه رسوب سفید رنگ برجای میگذارد.
همچنین هنگامی که این نوع آب ها را گرم کنیم با چیزی شبیه به ریزه های گچی مواجه میشویم. اگر کتری منزل شما دائما توسط ترکیباتی مانند گچ، رسوب میبندد درواقع همین ریزه های گچی هستند که در ته کتری ته نشین میشوند. این رسوبات گچ مانند کربنات کلسیم هستند که یکی از ملاح معدنی شایع در آب های سخت است.
- کاهش فشار آب:
املاح موجود در آب شهری رفته رفته در مسیر لوله کشی ها رسوب کرده و مانع از جریان صحیح آب میشود. این اتفاق بیشتر لوله های جریان آب گرم رخ میدهد.
- افزایش مبلغ قبض برق:
زمانی که در لوله های آب گرم، رسوبات املاح آب تجمع یابند مانع از جریان و کاهش فشار آب میشوند. از طرف دیگر پمپ منزل شما دائم کار میکند تا بتواند فشار مناسبی را تهیه کند.
دستگاه سختی سنج
از دیگر روش هایی که بواسطه آن میتوانید متوجه شوید که آیا آب منزل شما حاوی سختی است یا خیر، استفاده از دستگاه سختی سنج میباشد. نتیجهای که از این روش بدست میآورید هم از نظر کیفیتی و هم از نظر کمیتی نسبت به دو روش قبلی بسیار دقیقتر است.
برندها و شرکت های مختلفی در دنیا وجود دارند که دستگاه سختی سنج آب را تولید میکنند. نکتهای که باید برای این منظور در نظر داشته باشید این است که دستگاهی که قصد خریداری آنرا دارید باید حتما اصل و اورجینال باشد. فروشگاه اینترنتی پاک آب با چندین سال سابقه حرفهای در فروش انواع تجهیزات دستگاه تصفیه آب و دستگاه سختی سنج، کیفیت بالا و اصل بودن کالای خود را به شما تضمین میکند.
اعدادی که بواسطه این دستگاه نمایش داده میشود برحسب TDS است. TDS یک معیار کمّی است که میزان شدت نمک محلول در آب را نشان میدهد. محدودهی هر کدام از اعداد تیدیاس نشان دهنده موارد زیر است:
- اگر سطح TDS آب کمتر از 300 میلی گرم در لیتر باشد، این سطح عالی است.
- سطح TDS بین 300-500 میلی گرم در لیتر باشد، این سطح خوب است.
- TDS آب بین 600-900 میلی گرم در لیتر باشد این سطح نسبتا خوب است.
- اگر سطح TDS آب بین 900-1200 میلی گرم در لیتر باشد این سطح دلچسبی ضعیفی دارد.
- سطح TDS بالاتر از 1200 میلی گرم در لیتر باشد این سطح غیرقابل قبول است.