فهرست مطالب
برای چه از سختی گیر استفاده می شود؟
کلسیم و منیزیم عناصری هستند که اغلب باعث افزایش سختی آب می شوند؛ هر کدام از این دو عنصر در آب با یون کربنات ترکیب می شوند و تشکیل کربنات منیزیم و کربنات کلسیم می دهند؛ این دو ماده در درون تاسیسات و لوله های ساختمان بخصوص لوله های حرارتی، رسوب تشکیل می دهند و به مرور زمان، مسیر جریان آب را محدود تر می کنند و مشکلاتی جدی را در تاسیسات به وجود می آورند که عمده ترین آن ها استهلاک بالا و هزینه انرژی زیاد است.
برای رفع مشکلات سختی آب، سختی گیرهای زیادی در بازار عرضه شده اند که سختی گیر مغناطیسی یکی از آن ها محسوب می شود. در ادامه این مقاله، نوع کاربرد و مورد مصرف آن را بررسی می کنیم.
سختی گیر مغناطیسی چیست؟
سختی گیر مغناطیسی نوعی فیلتر یا رسوب گیر است که با استفاده از روش مغناطیسی باعث تصفیه آی و بهبود کیفیت آن می شود و برای انواع کاربردها خانگی و صنعتی تولید می گردد. این سختگیر یکی از جدید ترین روش های بهبود کیفیت آب محسوب می شود به این صورت که با سبک کردن آب وارد شده به مخزن، از ورود هر گونه مواد خارجی و افزودنی به داخل آب جلوگیری می کند.
سختی گیر ها از زمان های قدیم وجود داشتند اما به دلیل آنکه سختی گیر های قدیمی به آب رنگ و بویی غیر عادی و نامطبوع می دادند خیلی کارایی نداشتند اما سختی گیرهای مغناطیسی بدون هیچ گونه واکنش شیمیایی با آب، تاثیر زیادی در حذف آلاینده ها داشته اند.
انواع سختی گیر مغناطیسی
- سختی گیر مغناطیسی الکترونیکی
- سختی گیر مغناطیسی آب
انواع سختی گیر
- سختی گیر های رزینی
- سختی گیر های کربن
- سختی گیر اسمز معکوس
- سختی گیر الکترونیکی
- سختی گیر رزینی
- آب شیرین کن ها
هر کدام از سختی گیرهای بالا دارای برخی معایبی می باشند که در صورت استفاده ممکن است باعث اینجاد هزینه های سنگین و یا عدم توانایی در تصفیه و سختی زدایی آب در حجم زیاد شود؛ به عنوان مثال اسمز معکوس و کربن فعال از بهترین نوع فیلترها و رسوب گیرها محسوب می شوند که تنها حجم کم آب را به خوبی جواب می دهند به همین دلیل است که اغلب در دستگاه تصفیه آب خانگی دیده می شوند، از این جهت امروزه استفاده از سختی گیر جدیدی به نام سختی گیر مغناطیسی رونمایی شده که بسیار کاربردی است و به خوبی توانسته همه نیازهای مشتریان مختلف را پاسخگو باشد.
نحوه عملکرد سختی گیر مغناطیسی
همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد کلسیم و منیزیم با یون کربنات که نتیجه آزاد شدن دی اکسید کربن از آب می باشد، ترکیب می شوند و باعث ایجاد رسوب در سیستم و جداره لوله های تاسیساتی می شوند؛ درواقع این رسوبات بر بدنه جداره داخلی لوله ها، والوها، کویل ها، بویلرها و شیرآلات مختلف می نشینند و باعث ایجاد اختلال در کار جریان آب و انتقال حرارت می گردند. سختی گیرهای مغناطیسی با از بین بردن کریستال های کلسیم کار خود را انجام می دهند به این صورت که این سختی گیرها بر روی جداره بیرونی لوله ها و اتصالات نسب می شوند و هنگامی که جریان آب با سرعت خطی مناسب از محدوده سختی گیر عبور می کند، به دلیل وجود میدان مغناطیسی که ناشی از عملکرد این سختی گیر در این منطقه است، بر اساس قانون اصول القاء الکترومغناطیسی عملیات هسته زدایی و کریستالیزاسیون یون های Ca2+ و HCo31- انجام می شود. در آخر با عمل القایی میدان الکترومغناطیسی سختی گیرهای مغناطیسی، کریستال های کلسیم کربنات تحت تاثیر قرار گرفته و از کلسیت به آراگونیت تغییر شکل می دهند و به توده ای بدون شکل از میکروکریستال ها تبدیل می گردند و در آب شناور باقی می مانند.
این موضوع سبب می شود که کلسیم ها و سایر آلاینده های دیگر تمایلی به تشکیل رسوب ندهند و به همراه جریان آب انتقال داده شود و نهایتا به همراه آب تخلیه شوند. هر دو سختی گیر مغناطیسی الکترونیکی و سختی گیر مغناطیسی آب، آب را با خاصیت مغناطیسی رسوب زدایی می کنند تنها با این تفاوت که نوع اول نیاز به جریان الکترونیکی برای کارکرد دارد و همچنین نصب سختی گیر مغناطیسی آب راحت تر و ارزان تر است.
مزایای سختی گیر مغناطیسی
- هزینه راه اندازی مقرون به صرفه
- تاسیسات ساده تر و بهره بردای راحت تر
- امکان کارکرد بصورت اتوماتیک و دستی
- امکان راه اندازی آن در اندازه های بزرگ و کوچک و حجم زیاد آب
باید توجه داشته باشید تکنولوژی سختی گیرهای مغناطیسی مربوط به گذشته دور است اما هنوز هم در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا از این نوع سختی گیرها استفاده می شود پس در نتیجه اگر قرار بود ان ها تاثیری نداشته باشند، باید خیلی وقت پیش استفاده از این سختی گیرها در این کشورها قطع می شد.
نکته مهمی که وجود دارد تنوع این نوع سختی گیرها در بازار می باشد. متاسفانه نمونه های ناکار آمد و تقلبی زیاد هستند که فقط از نظر ظاهر شبیه به سختی گیر مغناطیسی دارند و کارکرد مناسبی ندارند. یک رسوب زدای مغناطیسی باید بتواند میدان مغناطیسی موثر را ایجاد کند و تنها به کار بردن یک تکه آهن ربا در این نوع سختی گیر ها لزوم اثبات کیفیت آن نیست.
اما نکته مهمتر نحوه استفاده و نصب سختی گیر مغناطیسی می باشد؛ بهتر است همیشه از تکنسین های مجرب برای نصب سختی گیر بهره بگیرید. برای نصب سختی گیر مغناطیسی ارزیابی و تعیین محل نصب اهمیت زیادی دارد زیرا سرعت و جریان آب در طول موج مغناطیسی باید تعیین شود تا تاثیر زیادی داشته باشد.