مدار دستگاه تصفیه آب خانگی از دو قسمت تشکیل شده که شامل سیم کشی و لوله کشی دستگاه است. معمولا نقشه و پلان هایی که برای مدار دستگاه استفاده میشود، یک مسیر مشخصی را طی میکنند. البته ممکن است برندهای مختلف دستگاه تصفیه آب خانگی از روش های متفاوتی برای لوله کشی دستگاه استفاده کنند. البته در تمامی آنها، اصول کلی رعایت شده و معمولا در کاربرد چهارسویی و شیر برقی با یکدیگر دچار تفاوت میشوند. دستگاه های قدیمی از چهارسویی و دستگاه های جدید از شیر برقی استفاده میکنند.
فهرست مطالب
مدار لوله کشی دستگاه تصفیه آب خانگی با استفاده از شیر برقی
تصویری که در ادامه مشاهده میکنید، مدار کلی سیستم لوله کشی دستگاه تصفیه آب خانگی است. این پلان در اکثر دستگاه های تصفیه یکسان است. البته با توجه به مدل دستگاه و تعداد فیلترهای آن، ممکن است در این مسیر کمی تغییرات وجود داشته باشد.
اگر دستگاه تصفیه آب خانه شما دارای تعداد بیشتری فیلتر تصفیه آب باشد، مسلما این مسیر طولانیتر شده فیلترهای بعدی به صورت سری و پشت سر هم قرار میگیرند. همچنین مسیر شیر میکس ممکن است متفاوت باشد. گاهی آن را بعد از فیلتر پنجم و گاهی نیز بعد از فیلتر ششم قرار میدهند.
مدار سیم کشی برق دستگاه تصفیه
پلان یا مدار سیم کشی دستگاه تصفیه آب از قسمت ها و قطعات مختلفی تشکیل شده است. معمولا در اکثر دستگاه های تصفیه آب، این پلان مشابه است. البته ممکن است در برخی از دستگاه ها کمی تفاوت وجود داشته باشد که این بستگی به سلیقه شرکت ها است. این قطعات به شرح زیر میباشند:
1.ترانسفورمر مدار دستگاه تصفیه آب خانگی
این قطعه، برق شهری 220v-AC را به برق مناسب با دستگاه یعنی 24v-AC تبدیل میکند. درواقع با توجه به آنکه برق شهری از ولتاژ بسیار بالایی برخودار است، درصورتی که دستگاه ترانسفورمر نداشته باشد، در اثر جریان برق بالا، دستگاه میسوزد. ترانس تا حداکثر 1.2 آمپر برق را میتواند تامین کند. خروجی این قطعه شامل 2 سیم به رنگ های مشکی و قرمز است. سیم قرمز برق مثبت، و سیم مشکی، برق منفی دارد.
باتوجه به آنکه ترانس ها دائما به برق وصل هستند، باید از کیفیت بالایی برخوردار باشند. اگر ترانسفورمر کیفیت پایینی داشته باشد و نتواند میزان آمپر کافی را تولید کند، عملکرد شیر برقی و پمپ دچار اختلال شده و نمیتوانند بدرستی عمل کنند. در نتیجه ترانس بسیار داغ خواهد شد که باعث سوختن آن میشود.
معمولاً در مواقعی که مسافرت هستید و یا به هر دلیلی از دستگاه تصفیه آب استفاده نمیکنید بهتر است که دستگاه را از برق خارج کنید. همانطور که گفته شد، معمولا حداکثر میزان آمپر برق تولیدی ترانس، 1.2 آمپر میباشد؛ زیرا برق موردنیاز برای پمپ و شیر برقی حدود 0.7 آمپر برق است.
2.آداپتور
لازم به ذکر است که حتما برای دستگاه تصفیه آب خانگی از یک آداپتور استفاده کنید. این محافظ برق باید دارای تثبیت کننده جریان یا استابلایزر باشد. در غیر این صورت، نوسانات برق ورودی شهری، میتواند سبب آتش سوزی و ایجاد خسارت زیان باری شود. آداپتورهای با کیفیت، تا مدت طولانی قابل استفاده بوده و دچار هیچ گونه نوسان و نقصی نمیشود.
با اینحال استفاده طولانی مدت و خصوصا عدم استفاده از محافظ برق، میتواند باعث خرابی یا ضعیف شدن آداپتور دستگاه شود. آداپتوری که نتواند ولتاژ و آمپر مناسب را تولید کند، سبب عملکرد بد پمپ و کاهش عملکرد تصفیه آب میشود.
3.سوئیچ فشار پایین
این قطعه در مدار دستگاه تصفیه آب خانگی در واقع نوعی کلید برق است. بدین شرح که هنگامی که فشار آب ورودی به دستگاه کمتر از حد مشخص باشد، عمل کرده و مسیر برق را قطع میکند. بر روی سوئیچ فشار پایین، ۲ پین برق قرار گرفته شده است. این سوئیچ به صورت سری در مدار برقی نصب میشود.
4.سوئیچ فشار بالا
این قطعه عملی برخلاف سوئیچ فشار پایین انجام میدهد. درواقع هنگامی که فشار آب از حد مشخصی بالاتر باشد، این سوئیچ فعال شده و سنسور مسیر جریان برق را قطع میکند. دارای 2 سوکت برق میباشد که برای اتصال ۲ سیم به آن است. خوشبختانه این سیم ها بار مثبت و منفی ندارند و شما را دچار برق گرفتگی نمیکند. این سوئیچ فشار بالا به صورت سری در مدار دستگاه تصفیه آب خانگی قرار میگیرد.
5.پمپ فشار مدار تصفیه آب
یکی از مهمترین قطعات در مدار دستگاه تصفیه آب، پمپ فشار میباشد. این پمپ ها با ولتاژ کاری 24 ولت DC کار میکنند بنابراین نحوه مثبت و منفی وصل کردن آنها مهم است. البته معمولا سوکت برق فقط در حالت صحیح قفل میشود.
6.شیربرقی
این قطعه به شکل الکتریکی، مسیر جریان آب را باز و بسته میکند. وجود این شیر در مدار جریان آب ضروریست البته در برخی دستگاه ها بجای آن از چهارراهی استفاده شده که بدون برق، جریان را قطع و وصل میکند. شیر برقی در مدار دستگاه تصفیه آب خانگه بصورت موازی با پمپ بسته شده تا هنگامی که پمپ روشن میشود، آن نیز روشن شود و بلعکس. ولتاژ کاری این قطعه نیز 24 ولت بوده و سیم های اتصال آن مثبت و منفی ندارند .
و معمولا در اکثر دستگاههای تصفیه آب نیز همینگونه است . اما ممکن است در برخی از دستگاه های تصفیه آب کمی متفاوت باشد که بستگی به سلیقه شرکتها دارد . همچنین در برخی از دستگاهها از یک کامپیوتر به عنوان پردازش داده مرکزی استفاده میشود که ریموت مرکزی ، همه کلاینت ها را کنترل میکند و همه اجزا مستقیما به آن متصل هستند .