جوشاندن آب از قدیمی ترین روش ها برای تصفیه آب و از بین بردن باکتریها، ویروسها و انگلهای حاضر در آب است. با این حال، جوشاندن آب به تنهایی نمیتواند همه مشکلات مرتبط با آب را ازبین ببرد.با توجه به افزایش انواع آلودگی های شیمیایی در آب های جاری و همچنین لزوم به استفاده از آب بهداشتی و مطمئن برای مصارف گوناگون، برخی از افراد راهکار ساده اما غلط جوشانیدن آب، قبل از مصرف را توصیه می کنند!
با افزایش گرمای آب و رسیدن دمای آب به نقطه جوش، جنبش بیشتر مولکول های آب سبب حرکت مولکول ها به سطح آب و در نهایت منجر به فرار مولکول ها و تشکیل بخار آب می گردد. برای تصفیه آب، بجز آب های مقطر، با استفاده از جوشاندن آب، تنها آب خالص (مولکول های H2O) تبخیر گردیده و ناخالصی ها، نیترات و دیگر تزرکیبات همچنان در آب باقی می مانند.
باور های غلط در خصوص جوشاندن آب
تصفیه آب در فرایند جوشاندن آب، نه تنها آب تصفیه نمی شود بلکه این امر موجب غلیظ شدن آب توسط املاح میگردد.
- لذا این باور غلط ، که در صورت جوشاندن آب، آلاینده های سمی شیمیایی مثل فلزات سنگین (جیوه، سرب، آرسنیک و…)، مواد نسوز، آفت کش ها، نیترات یا نیتریت و مواد آلی آلاینده دیگر که دارای نقطه جوش بالایی حدود 100 درجه سانتی گراد می باشند از بین می روند و درنهایت موجب تصفیه آب آشامیدنی می گردد، کاملا اشتباه است.
- دیگر باور غلط در خصوص جوشاندن آب لوله کشی در میان عده ای از مردم بمنظور تصفیه آب آشامیدنی بدین شرح می باشد که فرایند جوشاندن آب موجب از بین بردن ویروس ها و باکتری های موجود در آب می گردد.
با توجه به صحیح بودن این اصل در خصوص نابود کردن موجودات زنده موجود در آب (ویروس ها و باکتری ها ) از طریق جوشاندن آب در روستا ها و … بدیهی است که تعدادی از میکروب ها در تصفیه خانه های شهری بوسیله مواد ضد عفونی کننده اعم از کلر و غیره از بین می روند لذا در خصوص آب آشامیدنی لوله کشی شهری این امر کمکی به بهبود کیفیت آب مصرفی نمی نماید.
- همچنین لازم است بدانید جوشاندن آب آلاینده های شیمیایی نظیر کلر افزوده شده به آب را از بین نمی برد این باور اشتباه دیگریست که در میان برخی از مردم به چشم می خورد. در صورتی که وجود کلر باقی مانده در آب جوش طعم ماندگی و کهنگی را به آب می دهد.
عوارض جوشاندن آب بر سلامتی
1. عدم حذف آلودگیهای شیمیایی
- مواد شیمیایی و فلزات سنگین: جوشاندن آب فقط میکروبها و پاتوژنها را از بین میبرد و نمیتواند آلودگیهای شیمیایی، فلزات سنگین (مانند سرب و جیوه)، مواد شیمیایی ناشی از کشاورزی (مثل سموم و آفتکشها) و سایر مواد مضر را حذف کند.
- نیترات و کلر: جوشاندن نمیتواند نیتراتها یا کلر را که در آبهای شهری یا صنعتی وجود دارد حذف کند. در برخی موارد، غلظت این مواد در اثر جوشیدن افزایش مییابد، زیرا آب تبخیر میشود و این مواد در آب باقی میمانند.
2. از دست رفتن اکسیژن محلول در آب
- تغییر در طعم آب: جوشاندن آب باعث از بین رفتن اکسیژن محلول در آب میشود که ممکن است طعم آب را تغییر دهد. به همین دلیل، آب جوشانده شده ممکن است طعم نسبتاً سنگینی داشته باشد یا از طراوت طبیعی خود کاسته شود.
3. افزایش غلظت مواد معدنی مضر
- افزایش غلظت مواد معدنی: با جوشاندن، آب تبخیر میشود و این میتواند غلظت مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، سدیم و سایر مواد محلول در آب را افزایش دهد. این مسئله بهویژه در آبهای سخت (آبهای دارای مواد معدنی بالا) قابل توجه است.
4. مصرف انرژی و زمانبر بودن
- هزینه و زمان: جوشاندن آب برای تصفیه نیاز به مصرف انرژی و زمان دارد. برای اطمینان از از بین رفتن میکروبها، آب باید حداقل به مدت 1 تا 3 دقیقه به نقطه جوش برسد که بسته به میزان آب و دمای محیط، زمانبر و مصرفکننده انرژی است.
5. خطر آلودگی دوباره پس از سرد شدن
- آلودگی پس از جوشیدن: اگر پس از جوشاندن آب، آن را در ظروف غیر بهداشتی یا در معرض هوا قرار دهید، ممکن است آب دوباره آلوده شود. بنابراین نگهداری و استفاده از آب جوشانده نیز اهمیت زیادی دارد.
6. تبخیر و کاهش حجم آب
- کاهش حجم آب: در اثر جوشاندن، مقداری از آب تبخیر میشود و حجم کلی آب کاهش مییابد. این مسئله میتواند به ویژه زمانی که آب کمی در دسترس باشد مشکلساز باشد.
7. عدم حذف رسوبات و ذرات معلق
- ذرات و رسوبات: جوشاندن نمیتواند ذرات معلق، خاک و سایر ذرات موجود در آب را حذف کند. برای حذف این ذرات به فیلترهای مکانیکی نیاز است.
8. پتانسیل ایجاد مواد شیمیایی مضر در برخی شرایط
- ایجاد تری هالومتانها (THM): اگر آب حاوی مقادیر بالای کلر باشد، جوشاندن میتواند منجر به تولید ترکیبات شیمیایی مانند تری هالومتانها شود که برای سلامتی انسان مضر هستند. این مواد در نتیجه واکنش کلر با مواد آلی موجود در آب ایجاد میشوند.
بهترین و سریع ترین روش برای تصفیه آب
با توجه به اینکه آلودگی آب یکی از مهمترین دغدغه ها و هم چنین تصفیه آب آشامیدنی یکی از مهمترین نیاز های بشر امروزی می باشد، روش های قدیمی و سنتی تصفیه آب آشامیدنی نظیر جوشاندن آب، برای تصفیه آب آشامیدنی و تولید آب آشامیدنی با کیفیت، کارساز نبوده و بهترین و سریع ترین روش، استفاده از دستگاه تصفیه آب دارای سیستم RO یا اسمز معکوس می باشد.
دستگاه های تصفیه آب طی فرایندی با حذف مواد شيميایي، فلزات سنگين، گاز هاي معلق، آلايند هاي بيولوژيکي و… از آب با تولید آب سالم و باکیفیت، نقش بسیار کلیدی و موثری در سلامت مردم جامعه ایفا می نمایند.
یکی از جالب ترین و قابل لمس ترین موارد پس از نصب و بهره برداری از دستگاه تصفیه آب خانگی هنگام تهیه چای یا قهوه در زمان استفاده از آب خروجی آن ها می باشد که درصورت استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی ، خواهید توانست از بهترین عطر و طعم لذت ببرید.