TDS معیار اندازه گیری سختی آب میباشد. منظور از سختی همان کل جامدات محلول در آب است. این جامدات میتوانند ترکیبات آلی یا معدنی مانند فلزات، مواد معدنی، نمک ها و یون ها باشند که باعث بوجود آمدن رسوب در سیستم لوله کشی ها و … میشود.
TDS موجود در آب تقریبا در هر جایی وجود دارد و منبع آب خیلی مهم نیست؛ از جمله چشمه های آب طبیعی، مواد شیمیایی مورد استفاده برای تصفیه آب شهری، رودخانه ها و حتی در سیستم لوله کشی خانه شما. این ترکیبات از منابع بسیاری، چه طبیعی و چه ساخته دست بشر، وارد منابع آب میشوند.
برای مثال زمانی که آب در زیر زمین و در یک چشمه طبیعی جریان دارد، در طول مسیر خود مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و پتاسیم را از سنگ ها جذب میکند. این ویژگی بخاطر حلالیت بالای آب است. علاوه بر آن فعالیت های کشاورزی و صنعتی انسان نیز میتواند باعث ورود این مواد به منابع آب شوند.
آفتکش ها و علفکش ها ممکن است از پساب کشاورزی وارد آب شوند، سرب از لوله های قدیمی لوله کشی شهری و کلر ممکن است از تصفیه خانهها وارد آب شوند. حتی برخی از این مواد جامد محلول در آب ممکن است به صورت برنامه ریزی شده وارد آب شوند.
چگونگی اندازه گیری سطح TDS آب در خانه
روشهای مختلفی جهت بررسی و اندازه گیری TDS آب وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید میزان سختی محلول در آب منزلتان را متوجه شوید. در این بین دو روش هستند که بسیار متداولتر بوده و بواسطه آنها میتوان به نتیجه نسبتاً دقیق دست یافت. این روش ها به شرح زیر هستند:
1. استفاده از دستگاه سختی سنج آب
دستگاه سختی سنج آب، دستگاهی دیجیتالی است که بواسطه آن میتوان عملکرد فیلتر آب، کیفیت آب، سختی آب و اطمینان از نوشیدن آب سالم را بررسی نمود. برای استفاده از TDS سنج مراحل زیر را دنبال کنید:
- درپوش محافظ دستگاه را بردارید.
- TDS سنج را روشن کنید.
- تی دی اس سنج را تا حداکثر سطح غوطهوری (6 سانتیمتر) در آب فرو کنید.
- به آرامی آن را در آب تکان دهید تا حباب های هوا از بین برود.
- صبر کنید تا رقم روی دستگاه ثابت شود (تقریباً 10 ثانیه).
- دکمه HOLD را فشار داده و آن را از آب خارج کنید تا عدد را مشاهده نمایید.
- پس از استفاده از دستگاه، آن را تکان داده تا آب اضافی درون آن خارج شود و درپوش آن را بگذارید.
2. استفاده از کاغذ فیلتر و ترازو
برای این کار به هیچ TDS سنجی نیاز ندارید، بلکه به چیزهای بسیار ساده روزمره نیاز دارید. از جمله وسایلی که برای این روش احتیاج دارد به شرح زیر است:
- یک لیوان استریل شده
- نمونهای از آب (آب لوله کشی یا آب باران) در لیوان
- کاغذ فیلتر
- ظرف
- وسیلهای برای هم زدن
- قطره چکان
- ترازویی برای اندازه گیری
مراحل استفاده از روش کاغذ فیلتر و ترازو
برای اندازه گیری TDS آب با استفاده از روش کاغذ فیلتر و ترازو بعد از آنکه وسایلی که پیشتر اشاره کردیم را آماده کردید، ظرف را بر حسب میلی گرم وزن کنید. مطمئن شوید که ظرف کاملاً خالی و عاری از هر نوع ذره و گرد و خاکی است. این اندازه گیری حاصل شده را با حرف A یادداشت کنید.
همزن را برداشته و نمونه آب را در لیوان استریل شده به شدت هم بزنید. اینکار باعث میشود ذرات موجود در لیوان به طور مساوی توزیع شوند. سپس قطره چکان را بردارید و به میزان 50 میلی لیتر از آب هم زده، بردارید. دقت داشته باشید که حتی در هنگام برداشتن آب، باید به هم زدن مایع ادامه دهید.
آب را از قطره چکان خارج کرده و 3 بار روی کاغذ صافی بریزید. مقداری رسوب در کاغذ صافی باقی خواهد ماند. درصورت مشاهده کردن ذرهای در کاغذ صافی، آنها را به ظرف منتقل نمایید. صبر کنید تا ذرات داخل لیوان کاملاً خشک شود سپس ظرف را مجدد وزن کنید و اندازه آنرا B بنامید.
برای بدست آوردن سطح TDS، اندازه هایی که بدست آوردید را در فرمول زیر قرار دهید.
TDS = [(A-B)*1000]/ml
در این فرمول A نشان دهنده وزن ظرف + ذرات و B نشان دهنده وزن ظرف است. از آنجایی که 50 میلیلیتر مقداری بود که با قطره چکان برداشتید، مقدار “ml” دJر این مورد 50 خواهد بود. مقدار نهایی سطح مواد جامد محلول در آب بر حسب میلیگرم در لیتر اندازه گیری میشود.