آب گازدار، آبی میباشد که در آن گاز دی اکسید کربن (CO2) بصورت محلول بوده و باعث کربناته شدن آن میشود. کربناته شدن آب هم به صورت طبیعی و هم به شکل مصنوعی قابل انجام میباشد. در حالت طبیعی، گازی که در آتشفشان ها وجود دارد در چشمه ها یا چاه های طبیعی حل میشوند. چنین آب هایی اغلب حاوی مواد معدنی مانند سدیم یا کلسیم هستند.
در حالت مصنوعی، دی اکسید کربن تحت فشار به آب تزریق شده و حباب هایی را تشکیل میدهد. این نوع آب ها ممکن است حاوی مواد معدنی طبیعی باشد یا ممکن است مواد معدنی اضافه شده باشد. آب گازدار مانند آب معمولی می تواند بدن را آبرسانی کند. اما مطمئناً مزایای تصفیه آب با بهترین دستگاه های تصفیه آب خانگی را ندارد.
با اینکه چنین آبهایی میتواند اثرات مختلفی بر بدن بگذارد، در صنعت تولید انواع نوشیدنی مانند نوشابه و دوغ گازدار از آنها بسیار استفاده میشود.
فهرست مطالب
مضرات استفاده از آب گازدار
همانطور که میدانیم آب منبع حیات است و اصلیترین عاملیست که باعث شده این کره خاکی قابل سکونت باشد. انسان بدون آب کمتر از یک هفته میتواند دوام بیاورد؛ زیرا آب برای بسیاری از فرآیندهای بدن لازم و ضروری است.
با این حال، همه انواع آب برای سلامتی مناسب نیست. برخی از آنها از جمله آب گازدار، بخاطر خصوصیاتی که دارند برای سلامت انسان مضر باشد. از جمله پیامدهای استفاده از این نوع آب به شرح زیر است:
از دست دادن کلسیم
محققان بر این باور هستند که فسفر موجود در برخی نوشابه ها میزان جذب کلسیم بدن را کاهش می دهد. در پی این واکنش، تراکم استخوان کمتر شده و باعث پوکی استخوان میشود. اما آب گازدار فسفر ندارد.
علاوه بر آن، بر اساس گفته مؤسسه ملی بهداشت (NIH)، بیشتر مردم فسفر کافی از غذا دریافت مینمایند. به گفته بنیاد ملی پوکی استخوان، نوشیدنی های گازدار نباید جایگزین نوشیدنی های غنی از کلسیم مانند شیر شود.
پوسیدگی دندان با آب گازدار
آب گازدار، چه از نوع طبیعی و چه نوع مصنوعی، حاوی CO2 است. این گاز باعث کربنیته شدن آب و اسیدی شدن آن میگردد. ترکیبات اسیدی میتوانند پوشش محافظ سخت دندان که با عنوان نام مینای دندان شناخته میشود را فرسایش داده و از بین ببرند.
برخی از شرکت های تولید کننده نوشیدنی ها مانند نوشابه، از اسید سیتریک استفاده میکنند. این اسید در طعم دهی به نوشیدنی ها کمک میکند. اسید سیتریک نیز باعث افزایش اسیدیته آب شده و آب سودا را افزایش میدهد. این حالت می تواند منجر به پوسیدگی دندان شود. افزودن شکر نیز به آب گازدار، اثر سایش مینای دندان را افزایش میدهد.
سندرم روده تحریکپذیر
آب گازدار به طور مستقیم باعث سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نمیشود. با اینحال نوشیدن این نوع مایع ممکن است علائم را بدتر کند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، افراد مبتلا به این بیماری باید از آب گازدار و سایر نوشیدنی های گازدار اجتناب کنند.
افزایش وزن
مطالعات و آزمایشات مختلف حاکی از آن هستند که نوشیدن نوشابه و نوشابه های گازدار می تواند منجر به افزایش وزن شود. مصرف آب گازدار به دلیل داشتن کالری صفر باعث افزایش وزن نمیشود. با این حال، وقتی ترکیبات دیگری نظیر شیرین کننده ها، قندها و طعمدهنده ها اضافه میشوند، نوشیدنی ها میتوانند حاوی سدیم و کالری اضافی باشند که اغلب 10 کالری بیشتر از نوشیدنیهای معمولی است.
اما کالری موجود در نوشابه به طور کلی حتی در طول زمان منجر به بیشتر شدن وزن مصرف کننده نمیشود. برخی تحقیقات بیانگر این موضوع میباشند که آب گازدار میتواند هورمون گرسنگی گرلین را افزایش دهد. البته این یافته ها در یک مطالعه حیوانی انجام شد و نتایج در مطالعات انسانی تایید نشده است.
مشکلات مصرف نوشیدنی های قنددار
افرادی که به طور پیوسته آب های گازداری که شیرین شده و با قند ترکیب شده، مصرف میکنند ممکن است به بیماری های خاصی مبتلا شوند، مانند:
- اضافه وزن
- دیابت نوع 2
- بیماری قلبی
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد چرب
- پوسیدگی دندان
- نقرس
بر اساس گزارشات بدست آمده از مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، این نوع از نوشیدنی های گازدار بخشی از رژیم غذایی بسیاری از مردم در سراسر جهان است. اطلاعات منتشر شده از این مرکز حاکی از آن است که بسیاری از بزرگسالان و نوجوانان چنین نوشیدنی هایی را زمانی مصرف میکنند که در یکی از حالت های زیر قرار دارند:
- سیگار کشیدن
- داشتن کمبود خواب
- عدم ورزش کافی
- خوردن فست فود
- خوردن میوه
1 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
واقعا ممنون از مطالب علمی خوبی که منتشر میکنید و مردم را در جریان قرار می دهید خدا خیرتون بدهد