خطر آلودگی هوا برای بانوان باردار
زمانی که آلودگی هوا حتی زیر شاخص استاندارد است، باز هم برای سلامتی مادر و جنین خطرناک است. مهمترین آلایندههای هوا، ازون، دیاکسیدنیتروژن، ذرات معلق، دیاکسیدگوگرد و مونواکسیدکربن هستند. اگزوز خودروها، کارخانجات مواد شیمیایی و پالایشگاههای نفتی ازجمله عواملی هستند که سبب انتشار آلایندههای خطرناک در هوا میشوند. هرچه شهر محل زندگی صنعتیتر باشد، بیشتر در معرض آلودگی هوا قرار می گیرید.
بهطورکلی هوای آلوده برای همهی موجودات زنده زیانآور است. اما زنان باردار، کودکان و نوزادان، سالمندان و افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی بیشتر از سایرین تحت تأثیر آلودگی قرار میگیرند. خستگی، سرفه، سوزش چشم، بیماریهای تنفسی پیشرفته مانند برونشیت و آسم، خستگی مزمن، تنگینفس، اختلال در عملکرد ریه و قلب و انواع سرطان از مهمترین نشانههای قرارگرفتن در معرض آلودگی هوا بهمدت طولانی هستند.
به همین جهت زنان باردار برای ایجاد سلامت و آرامش برای خود و نوزادشان برای خرید دستگاه تصفیه هوا هرچه زودتر اقدام کنند.
خطرات آلودگی هوا در دوران بارداری
طبق مطالعات انجام شده، آلودگی هوا در سه ماههی اول بارداری خطر بسیار بیشتری دارد چرا که در این بازه جنین درحال شکل گیری است و از اهمیت ویژه ایی برخوردار است. آلودگی هوا نه تنها برای مادر بلکه برای کودک نیز تا مدتها مشکلات سلامتی بههمراه خواهد داشت.
- کمبود وزن هنگام تولد
وزن نوزاد در هفتهی ۳۸ تا ۴۰ باید حدود ۲٫۷ تا ۴ کیلوگرم باشد. نوزادانی که وزنشان کمتر از این مقدار است (کمتر از حدود ۲ کیلوگرم) کمبود وزن دارند. برای مثال بر اثر آمارهای موجود بهطور متوسط از هر ۱۲ کودک در ایالات متحده، یک کودک کموزن به دنیا میآید. البته عوامل دیگری بر این تاثیر گذار خواهند بود، اما اصلیترین دلیل آن قرارگرفتن در معرض آلودگی هواست.
- زایمان زودرس
این عارضه یکی از پیامدهای التهاب داخل رحم است که آلودگی هوا در آن تاثیر گذار است. بهدلیل آلودگی هوا هر سال نزدیک به سه میلیون کودک، زودتر از موعد متولد میشوند. ۱۸٪ از زایمانهای زودرس ناشی از آلودگی هوا مربوط به ذرات معلق است. این کودکان، در معرض ابتلا به اختلالات عصبی و جسمی دائمی هستند.
- اوتیسم
خطر تولد کودکان مبتلا به اوتیسم از مادرانی که در طول سهماههی سوم بارداری بیشازحد در معرض آلایندههایی مانند ذرات معلق قرار میگیرند، دو برابر بیشتر از سایرین است. بهویژه اگر محل زندگی این مادران در مجاورت بزرگراه باشد، زیرا بزرگراه منبع اصلی انتشار ذرات معلق است.
- آسم
آسم اگر به درستی مدیریت شود، خطر چندانی نخواهد داشت، در غیر این صورت، آسم میتواند سبب بیماری پریکلامپسی شود که این بیماری به نوبهی خود به افزایش فشارخون و کاهش عملکرد کبد و کلیهها میانجامد. آسم مدیریتنشده ممکن است سبب کمبود اکسیژن برای جنین شود که رشد ضعیف، تولد زودهنگام و کمبودوزن را برایش به همراه خواهد داشت.
- مشکلات باروری
آلودگی هوا میتواند سبب مشکلات باروری در مردان و زنان شود. برخی مطالعات، ارتباط آلودگی هوا با سقطجنین را نیز تأیید میکنند.
- سلامت روانشناختی
آلودگی هوا حتی روی سلامت روانی زنان باردار تأثیر میگذارد. افزایش غلظت دیاکسیدنیتروژن، دیاکسیدگوگرد و ذرات معلق، بهطور قابلتوجهی استرس عاطفی زنان را در طول دورهی بارداری افزایش میدهد.