فهرست مطالب
چه عواملی سبب آلودگی آب های زیرزمینی میشوند؟
در دسترسترین آبهای شیرین موجود در کره زمین، آبهای زیرزمینی میباشند؛ با اینکه بیشترین میزان آبهای شیرین در کره زمین متعلق به یخچالهای قطبی میباشد اما دسترسی به آنها کار بسیار سخت و بسیار هزینه بر است.
آلودگی آب های زیرزمینی به دلیل نفوذ آلایندههای موجود در سطح زمین به اعماق خاکها و درنتیجه رسیدن به سفرههای زیرزمینی میباشد. این آلودگیها میتواند منشاء انسانی و یا طبیعی داشته باشد. پس از گذشت زمان و در پی مصرف انسانها از این آبهای آلوده، آلودگی وارد چرخه زندگی انسانها میشود که درنتیجه عواقب جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت.
تنها با استفاده از دستگاه تصفیه آب میتوان تا حد زیادی از نفوذ این آلودگیها به زندگی خود جلوگیری کرد.
علل آلودگی آب های زیرزمینی
1. منابع طبیعی
سولفاتها، آهن، رادیونوکلیدها، فلوریدها، منگنز، کلریدها، آرسنیک و … موادی میباشند که به طور طبیعی در خاک و سنگها وجود دارند و میتوانند در آب حل شده و سبب آلودگی شوند. تحقیقات صورت گرفته حاکی از آن است، بیشترین آلایندهها مربوط به فلوراید و آرسنیک میباشد. همچنین موادی که در حال پوسیدگی در خاک میباشند میتوانند در آب زیرزمینی نفوذ کرده و دچار آلودگی آب شوند.
2. سیستم های سپتیک
در تمام کره زمین، سیستمهای سپتیک عامل اصلی آلودگی آبهای زیرزمینی شناخته میشوند. این آلایندهها از مخازن خصوصی، مخازن سپتیک و مخازن خارج میشوند. اطلاعات بدست آمده نشان میدهد حدود یک چهارم از جمعیت ایالات متحده آمریکا به شدت به سیستمهای سپتیک برای دفع زبالههای خود وابسته میباشند.
همچنین سیستمهای سپتیک طراحی و نشت نامناسب آلودگیهایی نظیر نیترات، روغن، باکتری، مواد شیمیایی، مواد شوینده و ویروس را در آب های زیرزمینی موجب میشوند. بر اساس قوانین موجود در بیشتر کشورها، مخزن سپتیک برای جلوگیری از آلودگی به دور از منابع آب احداث میشود، اما متاسفانه در بعضی مواقع این چنین نیست.
3. دفع زباله های خطرناک
مواد زائد خطرناک مانند مواد شیمیایی عکاسی، انواع روغنها، مشتقات نفتی و پلیمری، داروها، مواد رادیو اکتیوی، کودها و … نباید در مخازن سپتیک یا مستقیما در محیط دفع شوند چراکه با نفوذ در اعماق زمین و حل شدن در آب باعث آلودگیهای جدی میشوند. این مواد شیمیایی باید بصورت کامل ایمن شده با کمک یک مجری حمل مواد زائد خطرناک دفع شوند.
4. فرآورده های نفتی
مخازنی که فراوردههای نفت را در خود ذخیره میکنند یا در زیر زمین و یا در روی زمین قرار گرفتهاند و به منظور حمل و نقل این فراوردهها عمدتا از خط لوله در زیر زمین استفاده میشود. نشت مواد نفتی میتواند باعث آلودگی آبهای زیرزمینی شود؛ بدین صورت که مواد شیمیایی ریخته شده با آب رقیق شده و به داخل زمین نفوذ می کنند و ممکن است باعث آلودگی آب های زیرزمینی شوند.
5. پسماند جامد
با توجه به تحقیقا صورت گرفته، در کشورهای در حال توسعه از هر فرد به طور روزانه حدودا 0.3 تا 0.6 کیلوگرم زباله تولید میشود در صورتی که در کشورهای پیشرفته این میزان برابر با 0.7 تا 1.8 کیلوگرم میباشد.
مواد شیمیایی حاصل از این مواد بواسطه بارش و رواناب سطحی به آبهای زیرزمینی نفوذ میکند. همچنین اگر محل دفع زباله فاقد آستر رس و شیرابه باشد، پسماندهها شسته و به اعماق زمین نفوذ میکنند و تهدیدی برای آبهای زیرزمینی محسوب میشوند.
6. مواد شیمیایی کشاورزی
هر ساله میلیونها تن مواد شیمیایی کشاورزی از جمله کودهای شیمیای و سموم آفتی در سراسر جهان به منظور افزایش تولیدات زراعی استفاده میشود. استفاده بیش از حد از این مواد شیمیایی میتواند سبب آلودگی آبهای زیرزمینی شود. همچنین اثرات مواد شیمیایی مانند سموم آفتی، سالها در زمین باقی میمانند و هنگامی که با آب باران رقیق می شوند به عمق آب زیرزمینی نفوذ کرده و درنتیجه باعث آلودگی آب میشوند.
7. چاه های تزریق
چاههای تزریقی کاربردهای مختلفی، از جمع آوری یا طوفان گرفته تا دفع پساب های صنعتی و تجاری، دارند. در صورت عدم اعمال تنظیمات صحیح، مواد شیمیایی خطرناک از چاههای تزریق دفع میشود. به همین دلیل، اگر به درستی مکان یابی، تنظیم و طراحی نشوند، میتوانند باعث آلودگی آبهای زیرزمینی شوند.