عوارض مواد شوینده یکی از مسائل بسیار مورد بحث امروزه میباشد. پودر شوینده، مایع شوینده، شامپو، سفید کننده ها و … از جمله این مواد میباشند که همگی حاوی مواد شیمیایی هستند. باتوجه به اینکه استفاده از این مواد، خصوصاً در امورات منزل، بسیار رایج است، توجه دانشمندان و پژوهشگران زیادی را جهت تحقیق و بررسی عوارض و فواید آنها، به خود جلب نموده است.
عوارض مواد شیمیایی (از جمله پاک کننده ها) بر آب های زیرزمینی یکی از همین تحقیقات بسیار مهم است که در سطح گستردهای در حال انجام میباشد. این مواد شیمیایی میتوانند باعث کاهش کیفیت آب و حتی سمیت برای حیات حیوانات و گیاهان زیرزمینی شوند.
در بیان کلی باید گفت که هیچ کدام یک از شوینده ها اثرات مثبتی روی آب های زیر زمینی نمیگذارند بلکه منجر به مشکلات جدی در آنها میشوند. توصیه میشود در هنگام استفاده از مواد شوینده، کمترین میزان ممکن و بهترین نوع ممکن را بکار ببرید. اگر روش ها و راهکارهای دیگری بجای استفاده از مواد شوینده آشناییت دارید، به منظور حفظ کیفیت و میزان آب زیرزمینی میتوایند از سایر روش ها استفاده کنید.
در ادامه تأثیرات عمده مواد شوینده بر آبهای زیرزمینی را بررسی خواهیم کرد:
تاثیر و عوارض مواد شوینده بر آب ها
عوارض مواد شوینده بسیار گسترده است. این مواد باتوجه نوع فرمولاسیونی که دارند میتوانند تأثیرات مختلفی بر آب های زیرزمینی داشته باشند. البته نوع خاک، نوع سنگ های بستر، میزان و نوع املاح آب زیرزمینی، همگی میتوانند بر اثرات مواد شیمیایی از جمله شوینده ها تاثیر بگذارند.
عوارض استفاده از این ماده شیمیایی به شرح زیر میباشد.
1. کاهش کیفیت آب:
یکی از اصلیترین عوارض مواد شیمیایی، کاهش کیفیت آب زیر زمینی است. خصوصاً اگر این مواد شیمیایی از ترکیبات قوی برخوردار باشند. مثلاً مواد شوینده شامل فسفات ها میتوانند به آب زیرزمینی نفوذ کرده و باعث رشد انواع جلبک و گیاهان آبی شوند. این عمل باعث کاهش اکسیژن آب و افزایش آلودگی آب خواهد شد.
2. کاهش میزان آب زیر زمینی:
در اکثر مواقع زمانی که شما برای تمیز کردن سطحی از مواد شوینده استفاده میکنید، پس از آن نیاز به آبکشی آن سطح دارید. این مورد میتواند باعث کاهش میزان آب زیرزمینی گردد. خصوصاً اگر از مواد شوینده جهت شستشوی خودرو، پارکینگ، فرش و مبل استفاده شود. در این صورت مواد شوینده میتوانند به سمت زیرزمین حرکت کرده و منجر به کاهش میزان آب زیرزمینی شوند.
3. آلودگی آب زیرزمینی:
از مهمترین تاثیرات منفی مواد شوینده بر آب های زیرزمینی، آلوده کرده این منابع طبیعی است. مواد شوینده شیمیایی میتوانند به آب زیرزمینی نفوذ کرده و باعث افزایش میزان آلودگی آب شوند. این آلودگی ممکن است شامل نیترات، فسفات، بنزن، ترکیبات آلی و سموم دیگر باشد.
انواع مواد شوینده
همانطور که مشخص است مواد شوینده برای تمیزکردن و شستشوی محیط های مختلف استفاده میشود. این مواد باتوجه به نوع کاربردی که دارند، از ترکیبات مختلفی ساخته میشوند. مواد شوینده با توجه به نوع و مقدار مصرف، ممکن است تأثیرات و عوارض مختلفی بر روی سلامتی و محیط زیست داشته باشند.
تنوع مواد شوینده بسیار زیاد است و باتوجه به مکانی که بکار گرفته میشوند به 4 دسته عمده تقسیم میشوند. در ادامه به تاثیر مواد شوینده بر آب های زیر زمینی که توسط تعدادی از انواع مواد شوینده ایجاد میشود، میپردازیم:
1. مواد شوینده خانگی:
از جمله مواد شوینده خانگی میتوان به موادی همچون صابون، پودر شوینده، مایع شوینده، وسایل شوینده دستی، وایتکس، جوهر مو و … اشاره کرد. این مواد شوینده برای شستشوی لباس ها، پارچه ها، وسایل آشپزخانه، مبلمان و انواع سطوح خانگی بکار گرفته میشوند.
2. مواد شوینده صنعتی:
این دسته از مواد شوینده در صنایع مختلف همچون صنایع غذایی، دارویی، الکترونیکی، خودروسازی، پوشاک و … کاربرد دارد. مواد شوینده صنعتی برای تمیز کردن مواردی مانند ماشین آلات، پاکسازی کورههای صنعتی، شستشوی سطوح فلزی و غیره استفاده میشوند.
3. مواد شوینده شیمیایی:
این دسته از مواد شوینده بخاطر ساختار مولکولی که دارند بسیار قوی هستند. از جمله مواد شوینده شیمیایی میتوان به اسیدها، بازها، سولفاتها، کلریدها و … اشاره کرد. این مواد شوینده در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرند و در عملیات شستشو و پاکسازی سطوح سخت و مقاوم به کار میروند.
4. مواد شوینده پایه گیاهی:
این نوع مواد شوینده همانطور که از نامشان پیداست از مواد طبیعی پایه گیاهی بدست میآیند. هدف از استفاده از این مواد شوینده کاهش آسیب به محیط زیست و افزایش تمیزکاری طبیعی است. در حال حاظر شرکت های زیادی به تولید محصولاتی همچون صابون های گیاهی و مواد شوینده پایه گیاهی میپردازند.
از بین بردن مواد شوینده از آب آشامیدنی
متاسفانه در پی گسترش فعالیت صنایع و همچنین استفاده بیش از حد از انواع مواد شوینده، سیستم های تصفیه آب شهری دیگر قادر به حذف تمام مواد شیمیایی و املاح به طور کامل نیستند. یکی از بهترین و مطمئنترین راه ها برای حذف این آلودگیها از آب آشامیدنی، استفاده از دستگاه تصفیه آب است.
برای اطلاعات بیشتر در این مورد میتوانید به مطلب فرآیند تصفیه آب شهری و ضرورت تصفیه آب خانگی مراجعه کنید.
دستگاه های تصفیه آب قادر هستند تمام عوارض مواد شوینده، شیمیایی، املاح، میکروارگانیسم ها و … را از بین ببرند و از این طریق از آب خوراکی با کیفیت و آلودگیهای کمتری استفاده کنید. دستگاه های تصفیه آب مجهز به فیلترهای مختلفی هستند که منجر به حذف مواد شوینده، فلزات سنگین، رنگ ها، بوها، طعم ها و آلودگیهای دیگر از آب میشوند.
با استفاده از دستگاه تصفیه آب، میتوانید از آب خالص و با کیفیت بالا برای مصارف خانگی مانند آشپزی، نوشیدن و سایر مصارف استفاده کنید. علاوه بر آن خرید دستگاه تصفیه آب خانگی به شما کمک کند تا هزینه های خود را در مصرف آب کاهش دهید. با داشتن دستگاه تصفیه دیگر نیازی به خرید آب قند، آب معدنی و دیگر نوشیدنی های آماده نخواهید داشت.
با خرید دستگاه تصفیه آب خانگی از برند معتبر و با کیفیت، میتوانید به بهترین شکل از آب منزل خود استفاده کنید و از آبی خالص و با کیفیت برای خود و خانوادهتان لذت ببرید.