تفاوت دستگاه تصفیه هوا و دستگاه اکسیژن ساز
با توجه به افزایش تعداد اتومبیل های شخصی در سطح شهر و همچنین افزایش کارخانه های صنعتی، میزان آلودگی هوا روز به روز بیشتر می شود، مخصوصا در فصل های سرد سال به دلیل کم بودن فشار هوا، این حجم از آلودگی پایین تر می آیند و به سطح زمین نزدیک تر می شوند و اثرات شیمیایی بسیار بدی نظیر انواع بیماری های های قلبی، تنفسی و ریوی، بر روی افراد می گذارند. به همین جهت افراد بیش از پیش در پی رفع یا کم کردن آلودگی هوای محیط خانه و کار خود هستند، تا کمتر با هوای نامناسب تماس داشته باشند.
متاسفانه بدلیل نبود یک منبع علمی و نظارتی مناسب در کشور، بعضی از فروشندگان بدون توجه به عواقب بهداشتی و سلامتی، اهداف تجاری خود را در اولویت قرار می دهند و دستگاه تصفیه هوا را به عنوان دستگاه اکسیژن ساز معرفی کنند. با اینکه هر دو دستگاه مرتبط با سلامت افراد هستند اما کارایی متفاوتی با یکدیگر دارند همچنین در مقالات قبل اشاره کمی به این تفاوت کردیم حال می خواهیم جامع تر درباره ی آن صحبت کنیم.
دستگاه تصفیه هوا
در مقالات قبلی درباره ی دستگاه تصفیه هوا و عوارض دستگاه تصفیه هوا صحبت کردیم، آنچه که باید دوباره یادآوری شود تا بهتر تفاوت این دو دستگاه را متوجه شویم این است که هیچ دستگاه تصفیه هوایی در فرآیند کار خود، به هیچ عنوان اکسیژن تولید نمیکند. درواقع کار دستگاه تصفیه هوا به این صورت است که هوای محیط را مکش کرده و از فیلترهای خود عبور میدهد. در این مرحله آلودگی موجود در هوا جذب فیلترهای دستگاه شده و سپس، هوای کاملا پاک از خروجی دستگاه بیرون میآید.
توانایی دستگاه تصفیه هوا در تولید گاز اوزون باعث شده فروشندگان ادعای توانایی تولید اکسیژن برای این محصول داشته باشند. از آن جایی که فرمول شیمیایی اوزون O۳ و فرمول شیمیایی اکسیژن O۲ است، برخی فروشندگان از این تشابه استفاده کرده و عباراتی نظیر اکسیژن فعال و دستگاه اکسیژن ساز را به دستگاه نسبت می دهند.
گاز اوزون تولید شده توسط این دستگاه های تصفیه هوا، ماهیتی کاملا متفاوت با اکسیژن دارد و سمی و واکنش گراست. وجود گاز اوزون تنها در لایه های بالای جو برای حفاظت در برابر اشعه های فرابنفش، می تواند برای انسان ها مفید باشد اما وجود آن در هوای مورد استشمام حتی در مقادیر بسیار کم، به خصوص برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی، ریوی و تنفسی، زنان باردار، افراد سالمند و کودکان خطرناک است.
دستگاه اکسیژن ساز
افرادی که به دنبال تهیه دستگاه اکسیژن ساز هستند، معمولا دچار بیماریهای تنفسی و قلبی هستند و در شرایط ویژهای قرار دارند. بنابراین کوچکترین گمراهی در تهیه وسایل مناسب آنها، میتواند عواقب بسیار ناخوشایندی را به دنبال داشته باشد.
دستگاه اکسیژن ساز دستگاه پزشکی است که اکسیژن موجود در هوای محیط را متمرکز میکند تا گاز اکسیژن غنی شده را برای بیماران تامین کند. افرادی که این نوع دستگاه را تهیه می کنند معمولا اشخاصی هستند که دچار بیماریهای تنفسی و قلبی هستند و در شرایط ویژهای قرار دارند.
اکسیژن ساز ها دارای دو نوع اصلی هستند:
- اکسیژن ساز ثابت
- اکسیژن ساز قابل حمل(پرتابل)
از اکسیژن ساز های ثابت معمولا در خانه ها استفاده می شود. برای تولید اکسیژن، می تواند به صورت مداوم و یا پالسی مورد استفاده قرار بگیرد.
اکسیژن سازهای قابل حمل برای راحتی انتقال طراحی شدهاند و اغلب فقط به صورت پالسی اکسیژن تولید میکنند.
اکسیژنتراپی به کمک انواع متعدد اکسیژن سازها، بسیار راحت و بدون دردسر شده است؛ برای بهره بردن حداکثر از اکسیژن تراپی، بهتر است از لوازم جانبی اکسیژن ساز مانند فیلتر، مرطوب ساز، لولهی اکسیژن و … استفاده کرد. بیمارانی که آمفیزم، بیماری مزمن انسداد ریه (COPD) و یا سایر بیماریهای تنفسی دارند، زندگی بسیارشان به .اکسیژن ساز وابسته است و یکی از تجهیزات ضروری پزشکی است. پزشکان اغلب مقدار اکسیژن مورد نیاز بیمار را در نسخه مشخص می کنندکه اغلب با واحد لیتر در دقیقه (LPM) معین می شود.
بسیاری از بیماران، بسته به شرایط شان، به جز هنگام روز، در شب نیز به اکسیژن ساز نیاز دارند. در این صورت نیاز به استفاده از اکسیژن سازهای خانگی خواهد بود. هرچند گفتیم اکسیژن سازهای خانگی ثابتاند، اما تقریبا تمام آنها چرخ دارند و این امکان را دارند که از اتاقی به اتاق دیگر منتقل شوند.