سختی آب همواره مشکلات زیادی را خصوصا برای فعالیت های خانگی به همراه داشته است. سختی آب به دلیل وجود برخی یون ها و ترکیبات در آب ایجاد میشود که در نتیجه املاحی مانند آهک رسوب میکنند. رسوب این املاح در مسیر آب تاسیساتی مانند ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، لوله های ساختمانی، پکیج آبگرمکن و … باعث خرابی آن ها میشود. علاوه بر آن رسوبات حاکی از سختی آب میتوانند باعث خوردگی فلزات و گرمای بیش از حد آن شود.
در اثر ترکیب پلی فسفات با آب، تا حد زیادی از سختی آب کم شده و مانع از تشکیل رسوب در دستگاه های خانگی و لوله ها میشود. کربنات کلسیم و منیزم از جمله ترکیبات و یون های موثر در افزایش سختی آب میباشند؛ پلی فسفات با ترکیب شدن با این مواد مانع از سختی آب میشود.
فهرست مطالب
عملکرد فیلتر پلی فسفات
فرایند از ببین رفتن سختی آب توسط فیلتر پلی فسفات بدین صورت است که ابتدا کارتریج حاوی بلورهای پلی فسفات را در مسیر جریان آب نصب میکنند. این بلورها با آب حل شده و یون های منیزیم و کلسیم موجود در آب را احاطه میکند؛ در نتیجه این احاطه شدن از ته نشین و کلسیت شدن آن ها جلوگیری مینماید. همچنین فسفات با ایجاد یک لایه نازک بر روی فلزات، مانع از خوردگی آن ها میشود.
عموما فیلتر پلی فسفات را پیش از ورود آب به لباسشویی و یا پکیج آبگرمکن نصب میکنند. هوزینگ این نوع فیلتر از انواع هوزینگ های نشکن است که سالی یکبار باید تعویض گردد.
کاربرد فیلتر پلی فسفات
این فیلتر به دلیل توانایی بالایی که در کاهش سختی آب دارد، در صنایع و مکان های مختلفی استفاده میشود که از جمله آن ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در سیستم های لوله کشی برای جلوگیری از خوردگی لوله هایی از جنس آهن، گالوانیزه، مس و سرب
- برای محلول نگه داشتن املاح آب در دستگاه هایی مثل لباسشویی و ظرفشویی
- قبل از ورودی دیگ بخارهای کوچک از این فیلتر برای جلوگیری از ایجاد رسوب استفاده می شود.
- به عنوان رسوبگیر برای پکیج و آبگرمکن
- به عنوان رسوبگیر در لباسشویی صنعتی و ظرفشویی صنعتی
- تصفیه آب ورودی ساختمان
- تصفیه آب استخر و آب منبع ذخیره آب
بهترین زمان تعویض سختی گیر پلی فسفات
رسوب گیر پلی فسفات با ایجاد تغییرات شیمیایی در ساختار آب می تواند مانع از ایجاد رسوب بر روی دستگاه ها شود. پلی فسفات به صورت کریستال در هوزینگ مورد استفاده قرار می گیرد که دارای یک ورودی و یک خروجی است.
پلی فسفات به صورت کریستال در هوزینگ این فیلتر بکار گرفته شده است. این بلورها با حل شدن خود در آب و ایجاد یک تغییر شیمیایی مانع از تشکیل رسوب میشوند. پس از گذشت 6 ماه الی 1 سال تمام کریستال های پلی فسفات در آب حل شده و باقیمانده آن به شکل خمیر در میآید که ظهور این حالت نشان دهنده اتمام فیلتر است.
میتوان این کریستال های پلی فسفات را از فروشگاه های تصفیه آب خریداری کرد و هوزینگ را دوباره پر از پلی فسفات نمود. به طور کلی فیلترهایی که برای آبگرمکن و پکیج های خانگی بکارگرفته میشود 6 الی 12 ماه عمر مفید دارند. اما فیلترهای لباسشویی و ظرفشویی شرایط متفاوتی داشته و بهترین زمان تعویض فیلتر پلی فسفات بعد از 1 الی 2 سال است.
معایب فیلتر پلی فسفات
با اینکه فیلتر پلی فسفات دارای مزایای زیادی در زمینه تصفیه آب و جلوگیری از ایجاد رسوب دارد، معایبی نیز دارد که در هنگام خرید و استفاده از آن باید به آن توجه داشت؛ از جمله این معایب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کریستال های پلی فسفات دارای استاندارهای موادغذایی میباشد. به همین جهت هنگام تهیه این سنگ ها حتما به تولید کنندگان معتبر مراجعه نمایید.
- امکان تشکیل جلبک و باکتری در این فیلتر پلی فسفات وجود دارد. اگ شرایط رشد باکتری مانند نور و دما برقرار باشد، فسفات ماده غذایی لذیذی برای باکتری ها محسوب میشود. در نتیجه توصیه میشود هوزینگ پلی فسفات از نوع مات باشد تا در اثر ممانعت از ورود نور، مانع از رشد باکتری و جلبکها شود.
- با توجه به اینکه اکثر پکیج های گرمایشی در فضای باز نگهداری میشوند، در فصول سرد سال امکان یخ زدگی، شکستن فیلتر پلی فسفات و در نتیجه نشت آب وجود دارد.
- علاوه بر یخ زدگی در دمای زیر صفر تابش مستقیم نور آفتاب باعث ایجاد ترک های ریز در قسمت هوزینگ فیلتر می شود که امکان نشت آب هنگام افزایش فشار آب نیز وجود دارد.
- اگر به مدت طولانی از پکیج یا آبگرمکن استفاده نشود، پلی فسفات زیادی در آب حل شده و مقدار آن در آب مصرفی افزایش مییابد. در نتیجه مقدار زیادی از این ماده شیمیایی وارد جریان آب میشود.
- با توجه به اینکه آب عبوریاز این فیلتر حاوی مقدار زیادی فسفات است، نمی توان آن را برای مصارف آشامیدن استفاده کرد.