از بین بردن آلودگیها محلول در آب و کم کردن میزان سختی، املاح و رسوبات آب از جمله دلایلی هستند که افراد از دستگاه تصفیه آب استفاده میکنند. سختی بالا باعث کدری، بد مزگی و ایجاد رسوبات در آب میشود که برای سلامتی نیز بسیار مضر است. برای تعیین میزان سختی آب از دستگاهی به نام TDS (مخفف Total disolved solid) استفاده میشود که میتواند به صورت دیجیتالی و با سرعت بسیار زیاد، سختی آب را برای شما نمایش دهد.
دستگاه سختی سنج آب انواعهای مختلفی دارد. از جمله انواع آن، مدل قلمی است که به راحتی میتوان آن را در محیطهای مختلف جابه جا کرد. از مدلهای دستگاه سختی سنجی که در آزمایشگاهها استفاده میشود نسبت به مدل قلمی بزرگتر و دارای قطعات بیشتری است، اما با این طوری طراحی شده که به راحتی میتوان آن را در کیف حمل کرد.
انواع دستگاه سختی سنج آب
بر اساس میزان دقتی که دستگاه سختی سنج یا همان TDS از سختی آب مورد نظر نمایش میدهد به دو دسته دستگاه سختی سنج خانگی و دستگاه سختی سنج آزمایشگاهی تقسیم میشود.
1. دستگاه سختی سنج خانگی:
این نوع دستگاه سختی سنج آب از دقت کمتری نسبت به نوع آزمایشگاهی برخوردار است. به طور کلی دستگاه سختی سنج خانگی با دقت 10+/ 10- عرضه میشوند. بدین معنا که این دستگاه میزان املاح آب را تا 10 واحد کمتر یا بیشتر از میزان واقعی نشان میدهند. البته این میزان برای کارهای خانگی کفایت میکند.
2. سختی سنج آب آزمایشگاهی:
این نوع دستگاه از دقت سختی بسیار بالایی برخوردار است که با توجه به نوع دستگاه متفاوت است. به طور کلی دستگاه سختی سنج آزمایشگاهی دارای دقت 1+/1- میباشد. علاوه بر آن هر کدام از این دستگاهها بر اساس میزان اهمیت دقت سختی که ارائه میدهد دارای ابعاد مختلفی، از کوچک و قابل حمل تا یک دستگاه بزرگ صنعتی و آزمایشگاهی، است. نمونههای آزمایشگاهی عموما رومیزی میباشند.
روش کار با دستگاه سختی سنج آب
برای اینکه بتوان میزان سختی آب را بوسیله TDS اندازهگیری کرد، ابتدا باید مقداری آب درون درب پوش (پوشش محافظ) بریزید و درب tds متر را ببندید. همچنین میتوانید دستگاه را وارد ظرف آب نمایید. برای این منظور، زمانی که دستگاه سختی سنج را وارد آب کردید، آن را در درون آب تکان دهید تا اگر حباب هوا در اطراف سوزنهای پرآب قرار گرفته بود، جدا گردد. سپس اجازه دهید آب راکد شود و با گذشت حدود 5 ثانیه، میزان عدد سختی که روی دستگاه نمایش داده شده را قرائت کنید.
لازم به ذکر است، برای اندازه گیری سختی آب، دمای آب باید بین 25 تا 27 درجه سانتی گراد باشد چراکه احتمال وجود خطا در دماهای بالا یا پایینتر وجود دارد؛ همچنین آب نباید تلاطم داشته باشد. پس از اینکه سختی آب را اندازه گرفتید، دستگاه را با تکان دادن خشک کرده و سپس در محل خود قرار دهید.
روش کالیبره کردن TDS متر
واسنجی یا کالیبراسیون به اندازهگیری و تعیین صحت وسیله اندازهگیری در مطابقت با استانداردهای تعیین شده، گفته میشود. کالیبره بودن دستگاه سختی سنج آب در گروه کالیبره بودن است. در آزمایشگاهها و کارخانههای تولیدی این دستگاه، TDS را با استفاده از محلولهای استاندارد، کالیبره میکنند تا مطمئن شوند دستگاه همواره عدد درستی را نمایش میدهد. با این حال با گذشت زمان، دستگاه از حالت استاندارد خارج شده و نیاز به کالیبره شدن مجدد دارد.
برای کالیبره کردن دستگاه سختی سنج آب، باید از ترکیب مخصوص کالیبراسیون استفاده کرد. در TDS مترهای حرفه ای ممکن است یک یا دو محلول کالیبراسیون مخصوص دستگاه همراه آن عرضه شود؛ حتی بعضی از آنها خود به طور اتوماتیک امکان کالیبره شدن را دارا میباشند. برای انجام این فرایند، محلول کالیبراسیون را به مقدار خیلی کم داخل درپوش ریخته و دستگاه را اندازه گیری کنید. در صورتی که عدد درستی نشان داده نشد، با استفاده از پیچی که در پشت TDS وجود دارد، آن را تنظیم کرده تا عدد درست را نمایش دهد.