چند وقتی هست که همه ما با ویروس کرونا درگیر هستیم و تا حدودی اطلاعاتی را درباره ی آن می دانیم. ما در اینجا بطور خلاصه ولی مفید، این ویروس را برای شما شرح می دهیم، اما قبل از آن باید بدانیم ویروس چه چیزی هست؟
ویروس Virus عامل بیماریزای بسیار کوچکی است که برای تکثیر خود فقط باید وارد یک سلولهای زنده شود. ویروسها میتوانند انواع اشکال زندگی را، از حیوانات و گیاهان گرفته تا میکروارگانیسمها، از جمله باکتریهارا آلوده کنند.
ويروس، قطعه ای از نوکلئيک اسيد( واحد سازنده ی DNA ) است که درون پوششی از پروتئين قرار دارد. ويروس ها خیلی کوچک هستند و از باکتری ها بسيار کوچک تر اند. برای مشاهده ی اکثر ویروس ها باید از میکروسکوپ الکترونی استفاده شود. از نظر زیست شناسان، ویروس ها در خارج از سلول زنده به عنوان موجود غیر زنده ای شناخته می شوند چون همه ی ویژگی های حيات را ندارند. ويروس ها رشد نمی کنند، هومئوستازی (حالت پايدار) ندارند و متابوليسمی درون آنها رخ نمی دهد. به همین جهت برای تولید مثل خود باید وارد سلول زنده ای شوند تا با آلوده کردن آن از امکانات سلول میزبان برای تولید مثل خود استفاده کنند. منظور از آلوده کردن این است که ويروس يا مادهٔ ژنتيک آن به درون سلول میزبان وارد شود.
ويروس ها آنزيم های لازم برای متابوليسم و نيز ساختارهای لازم برای پروتئين سازی را ندارند. بنابراين باید برای همانندسازی به سلول های زنده یا ميزبان متکی شوند. به همین دلیل است قبل از آن که بتواند همانندسازی کند، بايد سلول زنده ای را آلوده کرده باشد.
ويروس ها، سلول ها را از راه های گوناگون آلوده می کنند. باکتريوفاژها (ویروس هایی که باکتری ها را آلوده می کنند) ديوارهٔ سلولی باکتری را سوراخ و بعد نوکلئيک اسيد خود را به درون آن تزريق می کنند. ويروس های گياهی از طريق شکاف های کوچکی که در ديوارهٔ سلولی ايجاد شده است، به سلول وارد می شوند. ويروس های جانوری از طريق آندوسيتوز به سلول وارد می شوند.
زيان ويروس ها هنگامی آشکار می شود که درون سلول ها همانندسازی خود را آغاز می کنند. ورود ويروس به درون سلول به خودی خود مضر نيست، اما بعد از چند صد مرتبه همانندسازی، تعداد ويروس ها آن قدر زياد می شود که سلول می ترکد و از بين می رود. آسيب سلول ها ممکن است درنهايت به آسيب اندام ها منجر شود به شرطی که تعداد بافت هايی که از بين می روند، برای از کار افتادن يک اندام کافی باشد.
ویروس کرونا
کروناویروسها Coronaviruses، خانواده بزرگی از ویروسها هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید ۱۹ را شامل میشود. برخی از کروناویروسها باعث علائم مشابه سرماخوردگی در انسان میشوند که عموماً خطر زیادی ندارند. از جمله این ها میتوان به دو نوع ابتدایی کشف شده به دو نام HCoV-229E و HCoV-229E، نسل جدید کروناویروس به نام HCoV-NL63 در سال ۲۰۰۴، و گونه جدیدتری به نام HCoV-HKU1 در سال ۲۰۰۵ در هنگ کنگ را اشاره کرد. این ویروس ها، یعنی HCoV-229E , -NL63, -OC43 و -HKU1 به صورت مرتب در جمعیت انسانی ایجاد بیماری میکند و عفونت سیستم تنفسی را در کودکان و بزرگسالان باعث میشود.
کرونای جدید 2019-nCoV
بیماری ایجاد شده با ویروس کرونا که به آن بیماری کرونا ۲۰۱۹ (COVID-19) میگویند، اولین بار گزارشی در ووهان چین به منظور بروز یک بیماری شبیه ذاتالریه توسط مقامات چینی به سازمان بهداشتی جهانی ارسال شد. CO مخفف کرونا، VI مخفف ویروس و D به معنی بیماری است. ویروس از طریق تماس مستقیم با قطرههای تنفسی فرد آلوده (ازطریق سرفه و عطسه) و تماس با سطوح آلوده به ویروس منتقل میشود. ویروس COVID-19 می تواند ساعتها روی سطوح زنده بماند، ولی یک ضدعفونی ساده میتواند آن را از بین ببرد.
علائم ممکن است ظاهر شوند، اما حتمی نیستند. در میان بسیاری از کسانی که به ویروس کرونای جدید مبتلا شده اند، ویروس برای مدتی، تا زمان بروز علایم در بدن شان وجود داشته، اما بدخیم نبوده است. انستیتوت روبرت کوخ آلمان اعلام کرده که دوران ابتلا به ویروس کرونای جدید تا ۱۴ روز ممکن است طول بکشد.
علائم کروناویروس
ویروس جدید کرونا با اختصاریه 2019-nCoV در نگاه اول علائم یک گریپ یا آنفولانزای معمولی را دارد.
علائم معمولی که ویروس کرونا با خود به همراه دارد شامل موارد زیر است:
- تب
- سرفه (خشک)
- نفس تنگی یا مشکل تنفسی
- درد عضلات
- خستگی و بی حالی
علائم نادر ویروس کرونا شامل موارد زیر است:
- حالت تهوع و استفراغ
- سردردی
- سرفه خون آلود
- اسهال
علائم معمولی که ویروس کرونا با خود به همراه ندارد:
- جاری شدن آب بینی
- گلو دردی
جاری شدن آب بینی و گلو دردی علامت های معمولی در بیماری عفونی بخش فوقانی جهاز تنفسی اند. بنابراین اگر مرتب عطسه می کنید و آب ریزش بینی دارید، احتمالاً دچار زکام یا سرماخوردگی و یا آنفولانزای معمولی هستید. از آنجا که ویروس جدید کرونا در درجه اول دستگاه تنفسی تحتانی (شش ها) را تحت تأثیر قرار می دهد، بیشتر باعث به سرفه خشک، تنگی نفس و یا پنومونی (عفونت ریه یا سینه بغل) وجود دارد، اما گلو درد و آب ریزش بینی نزد فرد مبتلا وجود ندارد.
روش هایی برای خطر عفونت را کاهش
با رعایت چهار مورد احتیاطی زیر میتوانید جلوی خطر عفونت برای خود و خانواده تان را بگیرید:
- دست هایتان را مرتب با آب و صابون یا ژل ضدعفونی الکلدار بشویید.
- به هنگام عطسه یا سرفه جلوی دهان خود را با دستمال یا آرنج خم شدهتان بگیرید، و دستمال را داخل سطح دربسته بیاندازید.
- از تماس نزدیک با کسانی که سرما خوردهاند یا علائمی شبیه آنفولانزا دارند اجتناب کنید.
- اگر تب دارید، سرفه میکنید یا احساس میکنید مشکل تنفس دارید حتماً به دکتر مراجعه کنید.