بسیاری از افراد در هنگام انتخاب دستگاه تصفیه آب برای منزل و یا محل کار خود، نمی دانند دستگاه تصفیه آب رومیزی را انتخاب کنند و یا دستگاه تصفیه آب زیر سینکی!؟
در ابتدا باید اشاره کرد از نظر نوع آب تصفیه، میان این دو دستگاه هیچ تفاوتی وجود ندارد و تنها تفاوت آن ها صرف نظر از نوع برند، در طراحی دستگاه و نوع فیلترهایی است که در آن ها بکار رفته است. معمولا دستگاه تصفیه آب رومیزی به دلیل داشتن طراحی زیبا و نوع فلاپ های بکار رفته از دستگاه تصفیه آب زیر سینکی گران تر است. در ادامه به بررسی این دو نوع دستگاه می پردازیم و معایب و مزایای هر کدام را برای شما شرح می دهیم.
فهرست مطالب
دستگاه تصفیه آب رومیزی
دستگاه تصفیه آب رومیزی در مدل های بسیار متنوع ساخته می شود که هریک دارای ویژگی ها و ضعف هایی می باشند. همانطور که آگاه هستید مطمئن ترین راه برای تصفیه آب، روش اسمز معکوس یا Ro می باشد چرا که روش فیلتراسیون توانایی حذف کامل آلاینده های آب را ندارد؛ در دستگاه تصفیه آب رومیزی نیز برخی مدل ها از شیوه فیلتراسیون استفاده می کنند و برخی دیگر بر اساس روش Ro آب را تصفیه می نمایند
استفاده از مدل های دستگاه تصفیه آب رومیزی که تنها از روش فیلتراسیون استفاده می کنند و فاقد پمپ و فیلتر ممبران می باشند، از نظر ما توصیه نمی شود اما استفاده از مدل های همین دستگاه که از روش Ro استفاده می کنند آن هم تنها مدل شش مرحله ای بخاطر جامع بودن سیکل تصفیه آب توصیه می گردد ،حتی مدل هایی که گفته می شود مراحل تصفیه آب آن ها همان شش مرحله می باشد ولی برای کم کردن حجم دستگاه بعضی مراحل با یکدیگر ادغام شده اند مناسب نمی باشند.
مزایای استفاده از دستگاه تصفیه آب رومیزی
- داشتن مدل هایی که دارای سیکل کامل تصفیه آب یعنی اسمز معکوس باشند .
- حذف کامل مواد و آلاینده هایی نظیر گل و لایی، زنگ زدگی لوله ها، کلر، مواد شیمیایی مانند نیترات، آرسنیک و … از آب می باشد .
- شکیل بودن دستگاه نصبت به سایر دستگاه تصفیه آب خانگی ها
- ابعاد کم تر این دستگاه تصفیه آب نسبت به دستگاه تصفیه آب زیر سینکی
معایب استفاده از دستگاه تصفیه آب رومیزی
- قیمت بالای دستگاه نسبت به سایر مدل ها خصوصا مدل های دستگاه تصفیه آب خانگی زیرسینکی
- عدم توانایی افزودن فیلترهای دیگر به دستگاه مانند فیلتر قلیایی و فیلتر UV به دلیل محدود بودن فضای دستگاه
- حجم کم مخزن دستگاه تصفیه آب رومیزی نسبت به دستگاه تصفیه آب زیر سینکی
- استفاده از فیلتر های in-line برای تصفیه آب و هزینه بالاتر این فیلتر ها نسبت به فیلترهای معمولی زیر سینکی
دستگاه تصفیه آب زیر سینکی
همانطور که از نامش مشخص است در قسمت زیر سینک قرار و یکی از رایج ترین مدل های دستگاه تصفیه آب خانگی می باشد که نسبت به سایر مدل ها از استقبال بیشتری برخوردار است. دستگاه تصفیه آب زیر سینکی از نظر روش تصفیه آب بطور کلی دارای دو دسته است، تصفیه به روش روش اسمز معکوس یا Ro و تصفیه به روش فیلتراسیون (حتی اگر دستگاه تصفیه آب دارای تعداد زیادی فیلتر باشد ولی فاقد فیلتر ممبران و پمپ باشد، دستگاه تصفیه آب فیلتراسیون است و اسمز معکوس نمی باشد).
از روش فیلتراسیون دستگاه تصفیه آب زیر سینکی معمولا برای پیش تصفیه استفاده می شود( مراحل پیش تصفیه یعنی مراحل 1 و 2 و 3) به این صورت که ذرات با قطر بزرگتر مثل شن و ماسه، گل و لای، زنگ زدگی های لوله، کلر و … توسط این فیلترها حذف می گردد و آب خروجی تصفیه شده در این روش مناسب برای تصفیه شدن به روش اسمز معکوس می باشد. در نتیجه صرفا شش فیلتره بودن دستگاه نشان اسمز معکوس بودن تصفیه آب و مناسب بودن آن نیست چرا که این دستگاه توانایی حذف تمامی آلاینده های آب را ندارد .
پس همانطور که در قسمت تصفیه آب رومیزی نیز اشاره کردیم، شیوه اسمز معکوس RO به دلیل توانایی حذف کامل آلاینده های آب نسبت به سایر روش ها از جمله روش فیلتراسیون برتری دارد در نتیجه دستگاه تصفیه آب خانگی زیر سینکی به روش اسمز معکوس RO نسبت به دستگاه تصفیه آب زیر سینکی به روش فیلتراسیون برتری دارد.
اما در این میان دستگاه تصفیه آب زیر سینکی شش مرحله ای اسمز معکوس نسبت به دستگاه تصفیه آب زیرسینکی پنج مرحله ای اسمز معکوس برتری دارد دلیل ان هم تا حدودی مشخص است، در دستگاه تصفیه آب 5 مرحله ایی اسمز معکوس، فیلتر ممبران اکثر آلاینده های آب را چه آن هایی که بصورت فیزیکی هستند و چه آن هایی که بصورت شیمیایی هستند به طور کامل حذف می کند در نتیجه بخشی از املاح مفید موجود در آب نیز توسط این فیلتر حذف می گردد و آب بیش از حد مجاز تصفیه می شود و تقریبا آب مقطر بدست می آید که دارای طعم تلخی است و در گذر زمان باعث ایجاد ناراحتی های مختلف در افراد می شود ؛ برای رفع این مشکل در دستگاه تصفیه آب 6 مرحله ایی اسمز معکوس یک فیلتر به نام فیلتر مینرال یا فیلتر مواد معدنی وجود دارد که با عبور آب از این فیلتر بسیاری از املاح مفیدی آب بر می گردد و TDS آب نیز در محدوده مجاز یعنی 30ppm تا 90ppm قرار می گیرد که تلخی آب از بین رفته و آب برای مصرف شرب مناسب می باشد .
مزایایی دستگاه تصفیه آب زیر سینکی شش مرحله ای به روش اسمز معکوس
- دارای کامل ترین مراحل تصفیه آب نسبت به سایر مدل های دستگاه تصفیه آب خانگی.
- قابلیت اضافه شدن فیلتر های دیگر مانند فیلتر ماورای بنفش UV و فیلتر قلیایی به دستگاه در صورت نیاز.
- حجم بالای تولید آب تصفیه شده نسبت به سایر دستگاه های تصفیه آب.
- در دسترس بودن قطعات و لوازم جانبی دستگاه نسبت به سایر مدل ها.
- استفاده از قطعات و فیلترهای سایر برندها در صورت مشابه بودن.
- شش مرحله ای اسمز معکوس نسبت به مدل های رومیزی.
- پایین تر بودن هزینه فیلترهای این مدل دستگاه با مدل رومیزی.
- قابلیت نصب آن به یخچال و یا آکواریوم با توجه به حجم بالای تولید آب تصفیه شده .
- و …
این نکته را نیز باید در مورد دستگاه تصفیه آب شش مرحله ای اسمز معکوس بیان داشت که قابلیت جابجایی را در صورت تعویض محل سکونت دارد.
معایب دستگاه تصفیه آب شش مرحله ای اسمز معکوس زیر سینکی
- نیاز فضای بیشتر نسبت به سایر مدل ها
- تخصصی تر بودن نصب آن با توجه به مدل های دیگر