فهرست مطالب
آب مقطر بنوشیم یا آب تصفیه شده؟
آب مقطر به دلیل خلوص بالایی که دارد در آزمایشگاه ها و داروخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاه تقطیر آب حدود 99.9% مواد معدنی محلول، باکتری ها و مواد شیمیایی را از آب خارج می کند. اما با این حال این نوع آب با اینکه خلوص بالایی دارد اصلا برای نوشیدن مناسب نمی باشد چرا که آب آشامیدنی باید درصد خاصی املاح داشته باشد تا کمبود مواد معدنی نظیر کلسیم، منیزیم و سدیم درون بدن را تا حدودی جبران کند.
برای درک درست مزایا و معایب آشامیدن آب مقطر، لازم است نقش آب در بدن ، منابع مواد معدنی ضروری و چگونگی استفاده بدن از مواد معدنی در نظر گرفته شود. در ادامه به بررسی جزئی این موضوع می پردازیم که آیا آب مقطر مناسب آشامیدن می باشد یا خیر؟
آیا آشامیدن آب مقطر خطرناک است؟
باید پاسخ داد که خیر، آب مقطر خطرناک نمی باشد؛ درواقع تقطیر، آب را در یک فرآیند طبیعی، مشابه چرخه هیدرولوژیک زمین ، تصفیه می کند درنتیجه هیچ ماده شیمیایی یا ضد عفونی کننده دیگری در آب وجود ندارد اما با تمام این ویژگی ها آب مقطر طعم مناسبی ندارد و نسبت به آب شیر و بطری طعم خوبی ندارد و بی مزه است.
دستگاه تقطیر آب، آب را در حذف تقریبا تمامی مواد نظیر مواد معدنی محلول، باکتری ها و مواد شیمیایی به خوبی عمل می کند. برخی از این مواد معدنی ضروری یا الکترولیت ها توسط بدن برای انتقال سیگنال ها بین سلول ها استفاده می شوند. بدن ما الکترولیت ها را از طریق غذا و آب بدست می آورد.
عوارض جانبی آب مقطر
علاوه بر طعم بی مزه آب مقطر، این آب مواد معدنی لازم نظیر کلسیم و منیزیم را که شما روزانه از آب لوله کشی دریافت می کنید، دارا نمی باشد و در اختیار شما قرار نمی دهد. از آنجایی که این آب عاری از هرگونه مواد معدنی می باشد، تمایل دارد موادی که در اطراف مسیر جریانش قرار دارند را جذب کند در نتیجه هنگام نوشیدن آب مقطر، این آب مواد معدنی بدن شما را خصوصا از دندان ها می گیرد و شما ای مواد را از دست می دهید.
اما از آنجایی که انسان اکثر مواد معدنی مورد نیاز خود را از رژیم غذایی دریافت می کند درصورتی که وعده های روزانه شما شامل میوه و سبزیجات باشد مشکلی از نظر کمبود مواد معدنی به دلیل آشامیدن آب مقطر نخواهید داشت.
آب مقطر یا آب تصفیه شده
آب مقطر نوعی آب تصفیه شده است که داخل آن حذف شده است و ترکیب اصلی و باقی مانده آن H2O می باشد. آب تصفیه مواد شیمیایی و آلاینده ها را حذف کرده است اما هنوز حاوی مقدار کمی مواد معدنی ضروری است که البته وجود و یا عدم وجود این مواد به نوع و هدف تصفیه بستگی دارد.
آب از طریق یکی از این فرایندها تصفیه می شود:
اسمز معکوس:
یکی از معروف ترین و در عین حال محبوب ترین روش های تصفیه آب می باشد؛ بدین صورت که آب را از طریق غشای نیمه تراوا یا فیلتر تصفیه آب ممبران می کند. این ماده باعث عبور مایعات می شود، اما نمک و ناخالصی ها را از بین می برد.
تقطیر:
آب را می جوشاند و سپس بخار را از طریق لوله سرد مجدداً به مایع تبدیل می کند تا آلودگی ها و مواد معدنی را از بین ببرد.
دیونیزاسیون:
نمک و سایر یونهای معدنی ( مولکول ها ) را از آب خارج می کند.
مصارف معمول برای آب مقطر:
به دلیل محرومیت این آب از مواد معدنی از آن غالبا در اتومبیل ها و لوازم خانگی استفاده می کنند. از دیگر مارف آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اتو بخار
- آکواریوم (مکمل های معدنی باید به غذای ماهی اضافه شود)
- آب دادن به گل ها
- سیستم های خنک کننده اتومبیل
- آزمایشات آزمایشگاهی
- برخی از تجهیزات پزشکی ، مانند دستگاه های فشار هوای مثبت مداوم (CPAP) برای آپنه خواب